Naciąg naturalny

Naciąg naturalny, król wszystkich naciągów

Ikona - NaciągNaturalny naciąg został zaprezentowany po raz pierwszy we wczesnych początkach XIX wieku. Był i pozostaje najczęściej używanym naciągiem na świecie. Historia naciągów naturalnych w zasadzie sięga początków same tenisa. Pierwszy naciąg z naturalnego tworzywa został wyprodukowany przez Pierre'a Babolat'a w 1875 roku. Pięćdziesiąt lat później Babolat wprowadził VS Brand Gut, a siedemdziesiąt osiem lat później YS Brand Gut było nadal jednym z najbardziej rozpoznawalnych naciągów naturalnych.

Odnotowywano stały rozwój strun syntetycznych. Z każdym kolejnym krokiem ewolucji technologicznej w sferze naciągów tenisowych, kolejny producent twierdził, że jego struna, chociaż syntetyczna, 'zachowuje się' jak struna naturalna. Każdy tenisowy tradycjonalista uważa jednak, że naturalny naciąg z jelita jest 'królem naciągów'. Oczywiście struny z tworzywa naturalnego są droższe od tych wielowłóknowych, syntetycznych, jednak każdy profesjonalny tenisista postawi wydajność ponad koszty.

Co to jest naciąg naturalny?

Wbrew niektórym pogłoskom, źródłem naturalnego naciągu jest krowa. Nie cała krowa oczywiście, a jedynie część jej jelita, zwana błoną surowiczą. Każda owca czy kot czytając to na pewno odetchną z ulgą Powodem nieporozumienia, że naturalne struny pozyskuje się z jelit kotów czy owiec mają podłoże historyczne. Jedna z teorii mówi, że średniowieczu trubadurzy grali na instrumencie, który wydawał odgłos miauczącego kota. Anglicy nazywali ten instrument kotem, a jego struny nazywane były kocimi strunami. Kiedy naciągi naturalne weszły w użycie w świecie tenisowym, nazwa strun pozostała. Pomimo, iż kocie struny przylgnęły do naciągu naturalnego, kot nigdy nie był źródłem ich pozyskiwania.

Z drugiej strony owce nie miały takiego szczęścia. Były one oryginalnym źródłem strun do naciągów tenisowym. Jednakże z biegiem lat liczba różnych czynników wykreśliła owce z tego obrazu. Używanie owczych jelit przestało być praktyczne z kilku powodów. Jednym z nich jest fakt, iż używanie owczych jelit, wiązało się z tworzeniem sporej konkurencji producentom kiełbas, ponieważ jedni i drudzy wykorzystywali ten sam odcinek jelita do tworzenia swoich produktów. Kolejnym powodem jest fakt, iż długość i wytrzymałość jelita owczego nie spełnia dzisiejszych warunków, jeśli chodzi o wytwarzanie strun do naciągów. Dzisiejsze, większe i sztywniejsze rakiety potrzebują nie tylko dłuższych, ale i wytrzymalszych strun.

Ikona - Krówka na polu

Na szczęście dla graczy, krowia błona surowicza jest nie tylko bardziej wytrzymała, ale również dłuższa. Jednakże błona surowicza jest jedynie małym odcinkiem całości jelita, dlatego do wyprodukowania jednego setu naciągu, potrzeba trzech krów.

Jeśli masz zamiar produkować naciągi, musisz mieć dostęp do najlepszego źródła wołowej błony surowiczej, takiej jak dostarczyć może przemysł żywnościowy. Jednak nie każda krowa nadaje się do wytworzenia wysokiej jakości strun. Będąc substancją naturalną, błona surowicza może różnić się pod względem jakości nie tylko ze względu na rasę krowy, ale na przykład na region w którym jest hodowana.

Jednym z przedsiębiorstw produkujących naturalne naciągi jest Nowozelandzka firma PACIFIC. Na przykład z krów z regionu Taranaki pozyskiwana jest lepszej jakość błona surowicza, niż na przykład z regionu Auckland. Czemu tak się dzieje? Czy krowom mieszkającym w regionie Taranaki żyje się lepiej niż w innych regionach? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. PACIFIC rozpoczęła badania nad typ problemem, jednak aby jakość ich wyrobów była jak najwyższa, korzystają tylko z jelit krów wypasanych w regionie Taranaki.

Inna teoria mówi, że krowy wypasane na pastwiskach, a nie karmione kukurydzą, mają twardsze i wytrzymalsze wnętrzności, ponieważ zdarza im się jeść różne naturalne nieczystości takie jak kamienie czy brud z pola. Naukowcy wierzą, iż to sprawia, że ich jelita są odporniejsze i mocniejsze.

Co sprawia, że naciągi naturalne są tak wyjątkowe?

Projekt struktury naciągu naturalnego czyni go wyjątkowym i daje większe właściwości eksploatacyjne naciągowi tenisowemu. Kolagen znajdujący się w jelicie, zawarty jest w nich po to aby wytrzymywały rozciągania i kurczenia. Ma on bezpośredni wpływ na zachowanie się strun w rakiecie. Kolagen jest źródłem wielu włóknistych typów tkanki łącznej, a elastyczność tego materiału, sprawia, że jest idealnym źródłem naciągu. Kolagen w błonie surowicznej składa się z potrójnej helisy struktury cząsteczkowej. Formacja plecionych spirali zapewnia dobra elastyczność.

Fakt, iż naturalny naciąg jest bardziej miękki, niż naciąg syntetyczny, jest jego kolejną zaletą. 'Ball pocketing'- tak gracze nazywają poczucie długotrwałego przebywania piłki na strunach, co prowadzi do zwiększenia kontroli nad piłką, podczas gry rakietą naciągniętą naturalnymi strunami. Większość graczy odczuwa większy kontakt w piłką, podczas gdy ta dotyka naciągu.

Naciąg naturalny jest również lepszym rozwiązaniem w stosunku do naciągu syntetycznego, jeżeli chodzi o wytrzymywanie napięcia. Lubisz to uczucie, kiedy pierwszy raz po naciągnięciu rakiety odbijasz piłkę? Dzięki naciągowi naturalnego to uczucie jest znacznie dłuższe. Tutaj wybór naturalnych naciągów przez profesjonalnych graczy staje się oczywisty. Jeśli pęknie im naciąg w rakiecie, mogą wyciągnąć kolejną, a odczucia podczas gry będą takie, jakby grali cały czas tą samą rakietą.

Ponieważ naciąg naturalny jest tak wytrzymały, przez całą swoją żywotność, dla graczy, którzy nie mają tendencji do szybkiego niszczenia naciągu zdecydowanie wybiorą tenże naciąg. Naciąg syntetyczny szybciej się eksploatuje, dlatego, nawet pomimo, iż nie jest on zerwany, trzeba go wymieniać.

Odporność na deszcz

Ikona - Odporność na deszczDawniej naciąg naturalny narażony był na 'rozmoknięcie'. Było to największe utrapienie dla graczy, którzy trenowali w wilgotnym klimacie, gdzie wilgotność powietrza, mogła przenikać przez struny i negatywnie wpływać na grywalność zawodnika. Jednakże, dzisiaj struny naciągu naturalnego są pokryte ochronną powłoką, która chroni przed pogodą i zniszczeniami nią spowodowanymi.

Gracze, którzy mocno eksploatują naciągi, są w stanie wydłużyć ich żywotność. Niektórzy producenci zalecają nakładanie na struny wosku, pomiędzy ich użyciem. Utrzymywanie naciągu w suchym stanie, jak również czyszczenie go za pomocą ściereczki, czy woskowanie również wpływają na żywotność strun, poprzez zmniejszenie tarcia i zbyt dużego napięcia pomiędzy strunami.

Podczas gry na mączce lub twardym korcie, brud i piasek absorbowany podczas uderzeń może zwiększać tarcie. Tarcie to tworzy wycięcia na powierzchni strun, co prowadzi do przedwczesnego uszkodzenia. Odrobina staranności w utrzymaniu strun poprzez ich woskowanie i czyszczenie, zdecydowanie prowadzi do dłuższej żywotności naciągu.

Producenci naturalnych naciągów, cały czas starają się poprawić proces produkcyjny w celu zwiększenia trwałości strun. Aktualnie, na przykład Babolat, wykorzystuje proces obróbki w wysokiej temperaturze, w linii naciągów Thermogut. Ten proces ma wpływ na zwiększenie spójności włókien.

Naciąg naturalny, nie zawsze znaczy to samo

Naciąg naturalny może się różnić pod względem jakości i ‘grywalności’ w zależności od producenta. Jak wiemy pozyskanie tworzywa oraz sam proces wytworzenia naturalnych strun jest bardzo pracochłonny. W Magazynie Tenisa stawiamy tylko na sprawdzonych producentów naciągów naturalnych. Naciągi dostępne w naszym sklepie składają się tylko z najlepszych materiałów, które muszą spełniać surowe warunki ich producentów. Zwykle producent wypuszcza też inną, drugą linię naciągów, które mogą różnić się od naciągów premiowanych, parametrami i zwykle kolorem.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel